Leverans på 3-7 arbetsdagar

Fri frakt över 1000 kr

Bröllopsblogg

Tips och råd för fina trycksaker till bröllop, dop och fest.

Bröllopsblogg

TIPS OCH RÅD FÖR FINA TRYCKSAKER TILL BRÖLLOP, DOP OCH FEST

Klädkoder till bröllop – vad skriver vi i bröllopsinbjudan?

Det kan kännas som en snårig skog det här med klädkoder till bröllop, oftast för att det som anges betyder något annat än det exakta ordet som står. Ett bröllop är ofta ett sådant formellt tillfälle att gäster kan vara hjälpta av en klädkod. Här reder vi ut begreppen med hjälp av handledning från etikettexperten Magdalena Ribbings bok ”Ja! Allt om bröllop”.


Klädkod Kavaj

Kavaj är den lägsta formella klädselnivån som vi har vid bröllop. Kavaj som klädangivelse betyder kostym för männen. Den kan vara ljus eller mörk. För kvinnorna betyder klädsel Kavaj hel klänning, kjol med överdel eller finbyxor med överdel. Man skall inte vara vardagligt klädd och inte heller lika högtidligt klädd som vid mörk kostym. Kavaj betyder alltså inte vardagskavaj till jeans eller andra byxor.

 

Klädkod Mörk kostym
När klädkoden Mörk kostym anges i bröllopsinbjudan avses männen att ha mörk kostym, traditionellt sett är den mörkt blå, men kan numera även vara mörkt grå eller svart. Till Mörk kostym hör en vit eller annan ljus skjorta. Slips eller fluga har man efter smak. Färgen på flugan eller slipsen är valfri men man bör undvika svart och vitt. Vit eller svart slips tillsammans med mörk kostym är förbehållet begravningar, vit fluga är endast lämplig till frack. Svart fluga är ett smoking tillbehör och bör inte matchas med mörk kostym.
Till klädkoden Mörk kostym så har kvinnor knä- eller vadlång kjol med överdel, eller klänning. Man kan även ha festbyxor eller byxdress i siden eller annat festfint material. Helst ska inte överdelen vara axelbar, då det lätt ser ut som klädkoden för smoking.
Mörk kostym heter på engelska Dark lounge suit, Dark suit eller i USA Dark business suit.

 

Klädkod Smoking
Smoking är en klädkod på hög nivå, den ligger steget under Högtidsdräkt. Förr användes inte smoking till bröllop men detta är numera helt försvunnet. Det går utmärkt att ha smoking till bröllop. Männen har då smoking med en vit skjorta. Har man en smoking med spetsiga lag kan man ha en hög, stärkt frackskjorta. Till smoking med schalkrage kan man ha mjuk krage men gemensamt är att skjortan skall vara finare än en vardagsskjorta. Till smoking hör svart fluga. Andra färger tillråds inte enligt etikettexperten Magdalena Ribbing. Kvinnors klädsel till klädkoden Smoking innebär långklänning som skall vara lite mindre ringad eller enklare än frackklänning. En kort festklänning kan också passa och kan då vara hur urringad och festlig som helst, då den är kort och inte kan misstas för frackklänning.
Smoking heter på engelska Dinner jacket, Black tie, Evening dress eller Tuxedo.

 

Klädkod Högtidsdräkt
Högtidsdräkt är den högsta nivån på klädkoder. Den innebär frack för männen och golvlång festklänning för kvinnorna. Den skall vara mycket festbetonad och kan vara hel eller tvådelad. Ibland anges felaktigt klädkod Frack, den korrekta termen är Högtidsdräkt. Män kan även ha uniform när klädkoden Högtidsdräkt anges, det skall då vara stor mässdräkt.
På engelska heter Högtidsdräkt White tie, Tail coat eller Tails. Ibland anges det som Full dress suit.

Klädkod Sommarfin:
Etikettexperten Magdalena Ribbing förespråkar att de klädkoder som alltid har använts skall användas, att man inte lockas att ange klädkod ”sommarfin” i sin inbjudan. Oftast vållar en egenhändigt påhittad klädkod många frågor och möjlighet till tolkningar från gästerna.  Så vill man undvika att vålla huvudbry för sina gäster så använder man de fastställda klädkoderna.