Leverans på 3-7 arbetsdagar

Fri frakt över 1000 kr

Bröllopsblogg

Tips och råd för fina trycksaker till bröllop, dop och fest.

Bröllopsblogg

TIPS OCH RÅD FÖR FINA TRYCKSAKER TILL BRÖLLOP, DOP OCH FEST

Fotografens fem tips för lyckade porträtt på barn

Snart är det dags att ta bilder till årets julkort. Som amatörfotograf kan det vara lättare sagt än gjort att lyckas fånga barnen på bild. Här är fotografens fem tips till amatörfotografen för att lyckas med porträtten på barnen.

1.  Mätta och pigga barn
Att lyckas fånga bilden man har tänkt, kan ta tid. Det bästa man kan göra är att välja en tid på dagen när barnen är pigga, nöjda, mätta och glad. Klockan kvart över fem en torsdagskväll när alla är trötta är därmed en dålig idé.

2. Känn din kamera
Det hänger på nanosekunder när bilden skall tas och du skall fånga rätt ögonblick. Då funkar det inte att börja pilla på kamerans funktioner, glömma att ta av linsskyddet eller komma på att du glömt ladda kameran. Lär känna din kamera så att du inte missar ögonblicket.

3. Hitta platsen
Som nämnt så är det inte mycket tid man har på sig när barnen fokus är på topp, det är därför bra att några dagar innan bestämma var du tänkt ta bilden, titta på ljuset och ta några testbilder. Fundera kring hur du vill att bilden ska se ut, var barnen ska befinna sig och vad de ska ha på sig.

4. Ha med en extra vuxen
Så är det alltså dags att fota. Som fotograf behöver du kunna fokusera på att fånga bilden, det kan därför vara bra att ha med en extra vuxen som ser till att snoret är torkat och kläderna sitter på ungefär som det var tänkt. Den vuxna kan även hjälpa till att få barnen att titta åt rätt håll men någon rolig leksak eller min. Det är dock viktigt att den vuxna har känsla för fotograferingen och assisterar på rätt sätt, det finns inget värre när man missar det där fantastiska ögonblicket för att halva barnaskaran tittar på fotografen och andra halvan tittar åt assistenten.

5. Låt kameran gå
Det är så ofta det händer att precis när man tar ner kameran för att börja kontrollera och gå igenom bilderna som ögonblicket infinner sig. Den där bilden man drömmer om. När storasyster ger lillebror en spontan puss på hjässan, eller när barnen vänder sig mot varandra och börjar gapskratta tillsammans. Ta inte ner kameran, låt den gå och fortsätt fokusera på barnen. Bilderna får du kontrollera när fotograferingen är över.

Med de fem tipsen hoppas vi att barnens julporträtt blir alldeles underbara. Titta här för inspiration inför årets julkort.